Uneix-t'hi!
Juliol 3, 2019

L’ANC i el Consell per la República recorreran el rebuig de la Comissió Europea a la ICE presentada

L’Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República recorreran al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) la decisió de la Comissió Europea de rebutjar la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que pretén demanar a la CE que activi els mecanismes de vigilància de riscos sistèmics per a l’Estat de Dret en el cas d’Espanya davant de les greus violacions de drets fonamentals. Una vigilància de la qual la Comissió n’és directament responsable i sens perjudici que això pugui acabar desembocant en l’activació de l’article 7 del TUE contra l’estat espanyol, per vulneració de drets fonamentals.

L’argument de la Comissió per rebutjar la ICE és que aquestes matèries queden fora de les seves competències. Des del punt de vista de l’Assemblea i el Consell, aquesta resposta de la Comissió no s’ajusta a la legalitat de la Unió Europea i malgrat que era previsible, aquest rebuig obre la via per a recórrer aquesta decisió davant el TJUE, a Luxemburg.

Val a dir, però, que existeix jurisprudència en casos similars, com ara el de la iniciativa Minority SafePack de defensa dels drets de les minories arreu de la UE, inicialment rebutjada per la Comissió, que suposen un precedent de resolució favorable davant del TJUE.

Malgrat preveure el rebuig, l’Assemblea i el Consell per la República Catalana lamentem profundament aquesta decisió. La comisió, en funcions, ha assumit unes competències que el principi de prudència li impedia assumir, especialment tenint en compte que la base de la desestimació és clarament incorrecta.

De fet, considerem que aquestes iniciatives són instruments de participació dels ciutadans de la UE, però que, paradoxalment, generen preocupació als organismes europeus. Un cop més, doncs, s’haurà d’accedir als mecanismes judicials i legals internacionals per assegurar els drets dels ciutadans catalans i europeus.