Uneix-t'hi!
Maig 2, 2019

L’ANC i el Consell per la República presenten una Iniciativa Ciutadana Europea

L’Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República presenten una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE). Una ICE és una eina de petició a la UE que obliga la Comissió europea a prendre posició sobre un assumpte específic.

L’objectiu d’aquesta Iniciativa Ciutadana Europea és la de demanar l’aplicació de l’article 7 del Tractat de la Unió Europea al Regne d’Espanya, per les greus violacions que s’han produït en relació a l’article 2 del Tractat: dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, l’imperi de la llei i el respecte pels drets humans, incloent els drets de les persones que pertanyen a minories. Aquesta ICE es planteja com una resposta davant dels esdeveniments que han tingut lloc a l’Estat espanyol en relació amb el procés d’autodeterminació de Catalunya, suposen un atac sistemàtic als drets humans i a la separació de poders. El darrer exemple es va viure ahir mateix, quan la Junta Electoral Central espanyola va decidir vetar la candidatura del president a l’exili Carles Puigdemont, i dels consellers Toni Comin i Clara Ponsatí.

El deteriorament dels drets humans a l’Estat espanyol està generant una preocupació i alarma creixent entre un nombre creixent de persones arreu de la UE, un grup dels quals ha decidit impulsar aquesta Iniciativa Ciutadana Europea, entre els quals diferents personalitats i representants polítics europeus. A l’acte de presentació de la ICE han assistit el president Carles Puigdemont i els consellers i membres del Consell, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie i l’ex-eurodiputat occità i impulsor de la ICE Gérard Onesta.

A través d’aquesta Iniciativa Ciutadana es busca obtenir un milió de signatures de ciutadans europeus de diferents Estats Membres de l’UE, no només per a forçar la Comissió Europea a pronunciar-se, sinó també per continuar amb la internacionalització de la causa catalana pel dret a l’autodeterminació. Una vegada que el registre de l’ICE hagi estat acceptat per la Comissió, aquesta tindrà fins a dos mesos per pronunciar-se sobre si la ICE entra dins de les seves competències i l’accepta. En cas positiu, s’obrirà un termini de 12 mesos per fer campanya arreu dels països de la UE a fi de recollir un total d’almenys 1.000.000 de signatures. En cas negatiu, s’obre la via per a recórrer aquesta decisió davant els Tribunals de la UE a Luxemburg.