Uneix-t'hi!
Desembre 8, 2018

El Consell per la República es posa en marxa

El Consell per la República ha començat a caminar amb la seva presentació al Teatre Reial Flamenc de Brussel·les. A l’acte hi han participat els presidents Puigdemont i Torra, el vicepresident Pere Aragonès i els consellers Jordi Puigneró, Laura Borràs, Josep Bargalló i Damià Calvet . També han estat presents el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

La consellera Clara Ponsati, que ha estat la primera en intervenir ha volgut subratllar que haver de posar en marxa el Consell per la República demostra que el combat no ha acabat, però també que l’Estat no ha aconseguit derrotar el moviment. “El seu cop d’estat, la deriva autoritària no han pogut ni podran derrotar-lo“. Com han fet la resta d’intervencions, ha advertit que la força del Consell dependrà de la gent que hi faci costat: “Tindrem la força que ens doni la gent“.

El conseller Toni Comín ha explicat que el Consell actuarà en cinc àmbits: polític, internacional, jurídic, difusió i d’estudis i coneixement. Des de l’àmbit polític, ha explicat que “hem de ser capaços d’anar construint la legislació de la república“. També ha afegit que caldrà “avançar cap a la construcció d’una Constitució catalana” a través d’un “procés participatiu“. El conseller Lluís Puig ha detallat la via de participació dels ciutadans.

L’acte ha acabat amb la intervenció del president Puigdemont, que ha refermat la necessitat d’aconseguir la unitat que reclama la gent. “Hi ha un clam d’unitat que recorre Catalunya, i l’hauríem d’escoltar. Altrament, si no ho fem, difícilment tindrem, des de la política, prou autoritat per dir-vos què s’ha de fer: la manera com ens hauríem de manifestar i com hauríem d’actuar. I si això arribés a passar, si perdéssim aquesta autoritat moral, perdríem tot el que hem aconseguit fins avui, que és moltíssim.

La jornada s’ha tancat amb la segona edició del festival City Zen, de dotze hores de música i cultura per la llibertat a la sala La Tentation de Brussel·les. A més a més, s’ha celebrat el primer aniversari de la manifestació independentista a Brussel·les i els 70 anys de la Declaració dels Drets Humans de l’ONU. Entre els artistes que hi han actuat hi ha el raper Valtònyc, els Catarres, Senyor Oca, Gerard Quintana i hi ha hagut una mostra de la gastronomia catalana de la mà de les cuineres de Sils.