Article 1. L’Assemblea de Representants del Consell per la República
L’Assemblea de Representants és l’òrgan de representació general i de decisió superior del Consell per la República.
És elegida democràticament cada dos anys mitjançant sufragi lliure i secret per les persones inscrites al Registre Ciutadà del Consell de la República en els termes establerts en aquest Reglament.
Està formada per 121 representants.
La seva composició ve configurada per dos blocs electorals:
Bloc territorial amb 81 representants elegits en les diverses circumscripcions electorals establertes en aquest Reglament.
Bloc de càrrecs electes amb 40 representants elegits en circumscripció única entre els càrrecs electes del Principat de Catalunya.
La composició ha d’observar criteris de paritat entre homes i dones en els termes establerts en aquest Reglament.
Article 2. Objecte del Reglament.
Aquest Reglament té per objecte la regulació de les eleccions a l’Assemblea de Representants del Consell per la República.
Article 3. Dret de sufragi actiu.
El dret de sufragi actiu o condició d’elector correspon a les persones inscrites al Registre Ciutadà del Consell de la República i que estiguin al corrent del pagament de la seva quota.
L’exercici del dret de sufragi actiu requereix la inscripció prèvia en el cens electoral regulat en aquest Reglament.
Article 4. Dret de sufragi passiu.
El dret de sufragi passiu o condició d’elegible correspon a les persones que tenen dret de sufragi actiu en els termes establerts a l’article 3 d’aquest Reglament i que no incorrin en causa d’inelegibilitat.
És causa d’inelegibilitat:
Ser membre del Govern de la Generalitat.
Ser membre de les altres institucions estatutàries de la Generalitat, amb l’excepció dels diputats del Parlament.
Article 5. La Sindicatura Electoral
La Sindicatura Electoral és l’òrgan de garantia de la transparència, l’objectivitat i el principi d’igualtat en tot el desenvolupament dels processos electorals.
Article 6. Composició de la Sindicatura Electoral.
La Sindicatura Electoral està integrada per cinc membres titulars i dos suplents, escollits entre juristes o politòlegs experts en processos electorals i de participació ciutadana. Els membres suplents exerceixen les seves funcions únicament en cas de vacant definitiva d’un membre titular.
L’elecció dels membres titulars i suplents s’ha de fer per majoria absoluta de l’Assemblea de Representants Fundacional del Consell per la República.
Els membres de la Sindicatura Electoral han d’elegir d’entre ells un President i un Secretari.
Article 7. Funcionament de la Sindicatura Electoral.
Les decisions de la Sindicatura Electoral són vàlides si són adoptades per majoria simple i amb l’assistència com a mínim de la meitat més un dels seus membres.
La Sindicatura Electoral pot utilitzar els mitjans de l’Estructura Administrativa Fundacional del Consell per la República per dur a terme les seves funcions.
La Sindicatura Electoral es pot reunir i pot adoptar decisions per via telemàtica sempre que s’acreditin fefaentment la identitat i l’actuació independent dels membres participants i la seguretat i la certitud de la comunicació.
Les resolucions de la Sindicatura Electoral s’han de publicar al web del Consell per la República.
El mandat de la Sindicatura Electoral fineix en la data de la constitució de l’Assemblea de Representants. Els seus membres continuen en funcions fins que l’Assemblea de Representants elegeix els nous membres de conformitat amb el que estableix aquest Reglament.
Article 8. Funcions de la Sindicatura Electoral.
Corresponen a la Sindicatura Electoral les funcions següents:
Elaborar i aprovar el Cens Electoral.
Rebre i publicar les candidatures electorals.
Verificar el compliment dels requisits d’elegibilitat de les candidatures electorals i comunicar les eventuals irregularitats i el termini de subsanació.
Resoldre sobre la proclamació o l’exclusió de les candidatures electorals i fer-ne la publicació.
Aprovar el format de les campanyes institucionals sobre els processos electorals.
Crear un registre públic dels programes electorals de les candidatures.
Assegurar la tramesa conjunta de la informació electoral de les candidatures.
Garantir el desenvolupament de la campanya electoral en condicions de neutralitat institucional i de respecte al principi del pluralisme polític.
Aprovar el sistema i el procediment de votació electrònica i, si escau, de votació presencial que asseguri les condicions democràtiques de l’exercici del dret de sufragi establertes en aquest Reglament i la fiabilitat dels resultats.
Fer l’escrutini general de les votacions i publicar els resultats.
Fer la proclamació i la publicació dels candidats electes.
Resoldre les consultes, queixes, reclamacions i recursos sobre qualsevol element dels processos electorals regulat en aquest Reglament i que li siguin adreçats per les candidatures electorals, pels membres dels òrgans del Consell per la República, o pels membres del Registre Ciutadà.
Exercir la potestat disciplinària sobre totes les persones que intervinguin en els processos electorals, corregir les actuacions que contravinguin aquest Reglament i sancionar les infraccions.
Adoptar les decisions i aprovar les resolucions de desplegament d’aquest Reglament que siguin necessàries per tal de garantir-ne l’efectiu compliment.
Article 9. Elaboració i contingut.
El Cens Electoral és elaborat i aprovat per la Sindicatura Electoral.
Han de ser inscrites en el Cens Electoral totes les persones que figurin al Registre Ciutadà del Consell per la República i que estiguin al corrent de pagament de la seva quota.
El Cens Electoral s’ordena segons les circumscripcions territorials establertes en aquest Reglament.
La inscripció d’una persona en el Cens Electoral ha d’indicar la circumscripció territorial en la qual s’integra i que es determina segons el lloc de residència.
La inscripció en el Cens Electoral és requisit per l’exercici del dret de sufragi actiu i passiu.
La Sindicatura Electoral ha d’actualitzar trimestralment el Cens Electoral.
La Sindicatura Electoral ha d’aprovar el Cens Electoral aplicable a cada procés electoral cinc dies després de la convocatòria d’eleccions.
Article 10. Accés, reclamacions i rectificacions
Cada inscrit al Registre Ciutadà pot consultar al seu espai privat del web del Consell per la República les dades de la seva inscripció en el Cens Electoral.
Cada inscrit al Registre Ciutadà pot adreçar a la Sindicatura Electoral reclamacions sobre la seva absència del Cens Electoral o sobre les dades que hi consten. Aquestes reclamacions han de ser formalitzades a través de l’espai privat del web del Consell per la República.
La Sindicatura Electoral ha de resoldre sobre aquestes reclamacions en un termini de 15 dies des de la seva presentació i, si escau, procedir a la inscripció o la rectificació de les dades corresponents.
Les reclamacions sobre el Cens Electoral aprovat per un determinat procés electoral s’han de presentar en un termini de tres dies des de la seva aprovació i la Sindicatura Electoral les ha de resoldre en el termini dels cinc dies posteriors.
Article 11. Fi del mandat de l’Assemblea de Representants del Consell de la República.
El mandat de l’Assemblea de Representants del Consell per la República fineix dos anys després de la data de celebració de les anteriors eleccions.
Article 12. Convocatòria de les eleccions a l’Assemblea de Representants del Consell per la República.
Correspon al Consell de Govern convocar les eleccions a l’Assemblea de Representants del Consell per la República.
La convocatòria s’ha de fer dos mesos abans de la data de l’expiració del mandat i les eleccions s’han de celebrar el dia quarantè posterior a la convocatòria.
La resolució de convocatòria ha d’incloure la data i l’horari de les votacions, la composició de la Sindicatura Electoral i la data de la convocatòria de la sessió constitutiva de l’Assemblea. En annex s’han d’indicar el nombre de representants que correspon a cadascuna de les circumscripcions territorials, el calendari de les diverses fases del procediment electoral, la informació necessària per al desenvolupament de la votació electrònica i, si escau, presencial amb totes les garanties i la resta de les dades que es desprenguin de la convocatòria.
Article 13. Presentació de candidatures.
Les persones inscrites al Cens Electoral poden presentar la seva candidatura individual al bloc electoral territorial de l’Assemblea de Representants en una de les circumscripcions electorals.
Les persones inscrites al Cens Electoral i que tinguin la condició indicada en l’apartat següent poden presentar la seva candidatura individual a la circumscripció única per a l’elecció del bloc electoral de càrrecs electes de l’Assemblea de Representants.
Els càrrecs electes que en els termes de l’apartat anterior poden presentar la seva candidatura per a les eleccions de l’Assemblea de Representants són els següents: els diputats al Parlament de Catalunya, els membres del Congrés dels Diputats i els senadors elegits en les circumscripcions del Principat, els senadors designats pel Parlament de Catalunya, els regidors dels municipis de Catalunya i els membres del Parlament Europeu pertanyents a formacions polítiques catalanes.
La presentació de cada candidatura s’ha de fer en el termini de 15 dies des de la convocatòria de les eleccions.
La presentació s’ha de formalitzar mitjançant un formulari habilitat en el web del Consell per la República. En aquest formulari el candidat ha de fer constar les dades personals, la residència, un breu currículum i un text lliure per expressar les seves motivacions i propostes.
La Sindicatura Electoral ha de publicar totes les candidatures presentades el dia divuitè posterior a la convocatòria de les eleccions.
En els dos dies posteriors la Sindicatura Electoral, si escau, ha de fer avinent a les candidatures les irregularitats apreciades de conformitat amb els requeriments establerts en aquest Reglament. El termini de subsanació és de dos dies.
Article 14. Proclamació de candidatures.
La Sindicatura Electoral ha de resoldre sobre la proclamació de les candidatures el dia vint-i-dosè posterior a la convocatòria de les eleccions.
Els candidats poden presentar recurs sobre la proclamació de candidatures en el termini dels dos dies següents a la proclamació.
La Sindicatura Electoral ha de resoldre els recursos sobre la proclamació de candidatures en els dos dies següents a la seva presentació.
La Sindicatura Electoral ha de proclamar definitivament les candidatures el dia vint-i-setè posterior a la convocatòria de les eleccions.
Article 15. Inici i durada.
La campanya electoral s’inicia el dia vint-i-vuitè posterior a la convocatòria de les eleccions i finalitza a les zero hores del d’inici de les votacions.
Article 16. Campanya institucional.
El Consell de Govern del Consell per la República pot fer una campanya institucional destinada a fomentar la participació en les eleccions i a informar sobre el procediment electoral, sense influir en l’orientació del vot dels electors.
La Sindicatura Electoral ha d’aprovar el format de la campanya institucional i garantir la neutralitat i igualtat d’oportunitats durant la campanya electoral.
Article 17. Activitats de campanya electoral.
Cada candidatura pot fer campanya electoral lliurament amb els seus propis mitjans.
La Sindicatura Electoral ha de crear un registre públic dels programes electorals de les candidatures.
La Sindicatura Electoral ha d’assegurar la tramesa conjunta a tots els electors de la informació electoral de les candidatures.
L’organització de debats electorals queda a la lliure decisió de cada Consell Local per la República i dels candidats i candidates.
La Sindicatura Electoral ha de vetllar per tal que el desenvolupament de la campanya electoral es faci en condicions de neutralitat institucional i de respecte als principis de pluralisme polític i d’igualtat d’oportunitats entre tots els candidats.
Article 18. Procediment
La votació és preferentment electrònica. La Sindicatura Electoral pot autoritzar excepcionalment la votació presencial en cas d’impossibilitat de realització de votació electrònica.
La Sindicatura Electoral ha d’aprovar el sistema i el procediment de votació electrònica i, si escau, de votació presencial de forma que asseguri les condicions democràtiques de l’exercici del dret de sufragi establertes en aquest Reglament i la fiabilitat dels resultats.
Els termes del procediment de votació electrònica i, si escau, el de votació presencial han de constar en un annex de la resolució de convocatòria electoral.
Article 19. Calendari
La votació s’inicia el dia quarantè posterior a la convocatòria electoral.
La votació té una durada de tres dies consecutius i haurà de coincidir amb un divendres, un dissabte i un diumenge.
La votació s’inicia a les 9 hores del matí del divendres i finalitza a les 20 hores del diumenge, prenent com a referència la franja horària del Principat de Catalunya. (GMT+2)
Article 20. Escrutini i publicació dels resultats de les eleccions.
El dia següent de la finalització de les votacions la Sindicatura Electoral ha de fer l’escrutini general.
Finalitzat l’escrutini la Sindicatura Electoral ha de publicar els resultats de les eleccions mitjançant la corresponent Acta en la qual constin els vots obtinguts per tots els candidats.
Els candidats poden presentar reclamacions a la Sindicatura Electoral sobre els resultats en el termini de dos dies des de la seva publicació.
La Sindicatura Electoral ha de resoldre les reclamacions en els dos dies posteriors a la seva presentació
Article 21. Proclamació d’electes.
La Sindicatura Electoral ha de proclamar els candidats electes d’acord amb els resultats de les eleccions i les disposicions d’aquest Reglament el dia quaranta-vuitè posterior a la convocatòria electoral.
Els candidats poden presentar reclamacions a la Sindicatura Electoral sobre la proclamació d’electes en el termini de dos dies des de la seva publicació.
La Sindicatura Electoral ha de resoldre les reclamacions en els dos dies posteriors a la seva presentació.
La Sindicatura Electoral ha de proclamar definitivament els candidats electes el dia cinquanta-tresè posterior a la convocatòria electoral.
Article 22. Convocatòria
L’Assemblea de Representants es constitueix el dia estipulat a la convocatòria electoral dins dels dos mesos posteriors a la convocatòria electoral.
Article 23. Renúncies i vacants de representants.
Els representants electes han d’acceptar el seu càrrec dins dels dos dies posteriors a la seva proclamació.
En cas de renúncia o vacant el representant ha de ser substituït pel següent més votat del bloc electoral de la circumscripció corresponent, amb observança, si escau, de la paritat establerta en aquest Reglament.
Article 24. Incompatibilitats.
Les causes d’inelegibilitat establertes a l’article 4 d’aquest Reglament ho són també d’incompatibilitat.
Quan correspongui, la situació d’incompatibilitat ha de ser declarada pel plenari de l’Assemblea de Representants.
La declaració d’incompatibilitat comporta la vacant del lloc de representant i la substitució s’ha produir de conformitat amb el que estableix l’article 23.2 d’aquest Reglament.
Article 25. Infraccions
Es consideraran infraccions:
L’ús fraudulent del cens electoral.
L’incompliment de les decisions de la Sindicatura Electoral.
Article 26. Sancions
Les infraccions es podran sancionar, de manera proporcionada i raonada, de la següent manera:
Suspensió del dret de sufragi passiu per a les eleccions en curs.
Suspensió del dret de sufragi actiu per a les eleccions en curs.
Suspensió de la qualitat de soci del Consell per la República.
Expulsió del Consell per la República.
Les sancions per part de la Sindicatura Electoral poden ser recorregudes davant del Consell de Govern del Consell per la República.
Article 27. Circumscripcions electorals.
Per a l’elecció dels representants del Bloc territorial les circumscripcions electorals són les següents:
Els districtes electorals de l’Alt Pirineu-Aran, Catalunya Central, Girona, Lleida, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès, corresponents als territoris de les vegueries del mateix nom d’acord amb la regulació feta per la Llei 30/2010, de 3 d’agost, i la Llei 2/2017, de 15 de febrer, excepte en el cas de l’Alt Pirineu-Aran.
Aquest districte electoral correspon al territori de la veguería de l’Alt Pirineu-Aran i el territori del Principat d’Andorra.
Els districtes electorals del Maresme, Baix Llobregat i el Vallès Oriental, corresponents als territoris de les comarques del mateix nom d’acord amb la regulació feta pel Decret Legislatiu 4/2003, de 4 de novembre.
El districte electoral del Vallès Occidental Oest que inclou els municipis de Terrassa, Viladecavalls, Rellinars, Matadepera, Ullastrell, Castellbisbal, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Vacarisses.
El districte electoral del Vallès Occidental Est que inclou els municipis de Sabadell, Sant Llorenç Savall, Gallifa, Castellar del Vallès, Sentmenat, Polinyà, Palau-Solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda, Montcada i Reixach, Barberà del Vallès, Ripollet, Cerdanyola del Vallès i Badia del Vallès.
El districte electoral del Barcelonès Nord que inclou els municipis de Santa Coloma de Gramenet , Sant Adrià de Besós i Badalona.
El districte electoral del municipi de L’Hospitalet de Llobregat
Els districtes electorals de Ciutat Vella-Eixample, Nou Barris-Sant Andreu, Sants-Montjuic-Les Corts, Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Martí i Sarrià, corresponents al municipi de Barcelona.
Els districtes electorals específics de la Unió Europea, Resta del Món, Catalunya Nord, Illes Balears i País Valencià-Franja de Ponent
El nombre de representants que correspon a cadascuna de les circumscripcions electorals del Principat de Catalunya, establertes a les lletres a), b), c), d), e), f) i g) de l’apartat anterior, es determina mitjançant la ponderació de les dades generals de població i les de registrats al Consell per la República en els termes següents: s’atribueix un representant per cada 100.000 habitants i un representant per cada 1.000 registrats; es fa la mitjana de les dues dades de l’operació anterior i el resultat s’arrodoneix cap a la xifra parell més propera.
L’aplicació dels criteris establerts a l’apartat anterior, amb observança de les dades oficials de població (IDESCAT 2019) i les de registrats publicades al web del Consell per la República, determina que els representants es distribueixin per les circumscripcions electorals de la manera següent: 2 Alt Pirineu-Aran, 6 Catalunya Central, 8 Girona, 4 Lleida, 4 Camp de Tarragona, 2 Terres de l’Ebre, 4 Penedès, 4 Maresme, 6 Baix Llobregat, 4 Vallès Oriental, 6 Vallès Occidental Oest, 4 Vallès Occidental Est, 2 Barcelonès Nord, 2 L’Hospitalet de Llobregat, 4 Ciutat Vella-Eixample, 2 Nou Barris-Sant Andreu, 2 Sants-Montjuic-Les Corts, 2 Gràcia, 2 Horta-Guinardó, 2 Sant Martí i 2 Sarrià.
El nombre de representants que correspon a cadascuna de les circumscripcions específiques de fora del Principat de Catalunya es determina de la manera següent: un representant per cada 1.000 registrats al Consell de la República o fracció.
L’aplicació del criteri establert a l’apartat anterior, amb observança de les dades de registrats publicades al web del Consell per la República, determina que els representants es distribueixin per les circumscripcions electorals de la manera
següent: 2 la Unió Europea, 2 la Resta el Món, 1 la Catalunya Nord, 1 les Illes Balears i 1 el País Valencià-Franja de Ponent.
El nombre total de representants del Bloc Territorial és de 81.
El Bloc de càrrecs electes té circumscripció electoral única en la qual s’han d’elegir 40 representants.
Article 28. Forma de votació.
Per a l’elecció dels representants del Bloc territorial cada elector pot votar com a màxim tants candidats o candidates com llocs de representant corresponguin a la circumscripció de que es tracti.
Per a l’elecció dels representants del Bloc de càrrecs electes cada elector pot votar com a màxim a 30 candidats dels que es presenten a la circumscripció única.
És admès el vot en blanc.
Article 29. Requisits d’elecció.
En cada circumscripció són elegides les candidates més votades fins a cobrir la meitat dels representants corresponents. Un cop feta aquesta assignació de representació són elegits els candidats i les candidates amb més vots.
Quan la configuració de les candidatures no permeti l’aplicació total o parcial del criteri establert en el primer incís de l’apartat anterior són elegits els candidats més votats.
En les circumscripcions uninominals és elegit el candidat o la candidata amb més vots.
Única. Entrada en vigor
Aquest Reglament Fundacional entra en vigor al dia següent de la seva publicació al web del Consell per la República.
FAQs | Contacte
Avís legal | Política de privacitat | Política de galetes
Consell per la República
©2018-2022